Så här tar du bort din Internet-sökhistorik - Artiklar

Så här tar du bort din Internet-sökhistorik

Det finns många anledningar att du kanske vill ta bort sökhistoriken för internet, varav några är extremt giltiga. Så här gör du det.

Först och främst är webbläsarhistoriken och sökhistoriken två olika saker. Den här riktiga guiden visar hur du tar bort sökhistoriken och vi arbetar i en separat guide för att radera din webbläsarhistorik inom en mycket nära framtid.

Om du är inloggad i ditt Google-konto loggas varje sökning som du gör, och sparas i din sökhistorik i Google. Google kan använda dessa data för att lära dig mer om dig som person och tillgodose framtida sökresultat eller till och med annonser baserat på vad du har sökt efter. Om du hellre inte vill att Google ska döma dig utifrån de saker du söker efter är det dock en bra idé att ta bort sökhistoriken.

Jag ska gå över hur du kan ta bort din Google-sökhistorik på skrivbordet eller din bärbara dator, samt hur du tar bort den på din mobilenhet.



Stationära eller bärbara datorer

Om du vill radera din sökhistorik på din skrivbords- eller bärbara dator följer du bara dessa enkla steg:

  • Navigera till www.google.com/history. Du kan bli uppmanad att logga in först om du inte redan är.
  • Du bör se en skärm som visar din tidigare sökaktivitet. Fortsätt och klicka på kugghjulsikonen i övre högra hörnet och klicka sedan på inställningar.



  • I det stycket av texten kommer det att finnas en länk över radera allt. Klicka på det och klicka sedan på Radera allt igen när popupen visas.



  • Om du inte vill att Google ska fortsätta att spåra din sökhistorik, fortsätt och klicka på Stäng av. Du är redo!

Mobil enheter

Det finns flera sätt att ta bort din Google-sökhistorik från en mobilenhet. Du kan öppna din mobila webbläsare och gå igenom samma steg som ovan, eller du kan göra det via Google Search-appen på iOS eller Android. På Android är processen exakt densamma som ovanstående steg. Skriv bara in webbadressen ovanför sökfältet i appen Google Sök, så gör du exakt vad som visas ovan, men bara på en mindre skärm.

När det gäller iOS-användare och Google Search-appen öppnar du det enkelt och följer dessa steg:

  • Logga in på ditt Google-konto om du inte redan tittar på Logga in i övre högra hörnet.



  • Tryck sedan på ikonen Gear i övre vänstra hörnet och navigera till Sekretess> Bläddring.
  • Knacka på Rensa historiken på enheten, och knacka på det igen när popupen visas.



  • Om du inte vill att Google fortsätter att spåra din sökhistorik på din iPhone eller iPad, fortsätt och vrid växlaren till avstängning bredvid On-device historia.
  • Knacka på Gjort i övre högra hörnet för att slutföra uppgiften.

Hur man förhindrar det på första platsen

Så nu när du raderade sökhistoriken, vill du antagligen inte att Google fortsätter att spåra dina sökningar, och vi visade redan ett par sätt att stänga av sökhistoriken en gång för alla.

Ett annat enkelt sätt att förhindra att Google spårar sökhistoriken och kopplar den till ditt Google-konto är dock att du bara använder Incognito Mode eller Private Browsing Mode i din webbläsare. Detta öppnar ett nytt fönster som håller dig inloggad från någon av dina konton och sparar inte sök- eller webbläsarhistorik alls. Det är en bra metod att använda om du inte känner för att krossa med några inställningar i ditt Google-konto.

Annars rekommenderar vi starkt att du tar dig tid att ändra dessa inställningar på både skrivbordet eller din bärbara dator och dina mobila enheter. Du kommer att vara tacksam du gjorde.